Muusikaline hingekosutus

Juuli kuu algas Vastseliina kirikus kahe publikut vaimustava kontserdiga.

EELK Kirikumuusika Liidu korraldatud kontsertsarja „Mu süda, ärka üles“ raames toimus Vastseliina kirikus 02. juulil kontsert pealkirjaga „Suvine serenaad“. Musitseerisid Anna Humal orelil ja Tõnu Kalm klarnetil.

Kontserdil tuli esitusele erinevate Eesti ja välismaa heliloojate looming: Bach, Mendelssohn, Stanley, Carter, Lätte, Lemba, Karindi, Eller.

Kes olid need muusikud?

Anna Humal töötab Tartu Pauluse kiriku organisti ja koorijuhina. 2002. a tuli Normannide orelipäevadel Simunas koraalimängu konkursi võitjaks ja 2010. a Artur Kapi nim organistide konkursil kolmandale kohale.

Tõnu Kalm töötab Tõnu Kalm Heino Elleri nimelises Tartu Muusikakoolis (alates 2018. aastast puhk- ja löökpilliosakonna juhataja) ja Vanemuise Sümfooniaorkestris. Lisaks tegutseb ta aktiivselt kammermuusikuna ning on esinenud erinevate koosseisudega mitmel pool Euroopas, Skandinaavias ja Venemaal.

Kontsert oli vaimustav ja kuulajates palju erinevaid positiivseid tundeid tekitav. Eelviimase loona tuli esitusele Felix Mendelssohni „Pulmamarss“, mis kõlas meie Kriisade esimesel kontsertorelil eriti uhkelt ja teosele kohaselt suursuguselt! Selle pala esimesed akordid justkui äratasid  kuulajad mõtetest üles ja üsna paljud hakkasid instinktiivselt üle õla piiluma välisukse poole, justkui oleks sealt kedagi oodata. Mitmetel kerkisid suunurgad lihtsalt muigele ja oli näha, et see pala kergitas mälusopist esile mingi toreda sündmuse.

Publik oli rohkearvuline ja jäi kontserdiga üliväga rahule. Tänati muusikuid ja kiidusõnu tuli palju ka kiriku akustika ning hea kontserdi korraldamise osas. Väga paljud soovisid teada, kas ja millal toimub järgmine kontsert. Suure rõõmuga saime siis teatada, et juba järgmisel nädalal on taas põhjust tulla Vastseliina kirikusse muusikat kuulama.

Kolmapäeval, 7. juulil kell 20:00, esinesid Vastseliina Katariina kirikus Vanalinna Hariduskolleegiumi keelpilliorkester.

„Tänasel kontserdil kuuleme me ainult ühe helilooja, suurepärase Eesti klassiku, Mart Saare loomingut“, ütles tutvustuseks orkestri dirigent Rasmus Puur. „Ja mis lood meil täna tulevad esitusele ja natuke ka Mart Saare elust, räägivad teile noored ise.“

Rasmus Puur on noorim Eesti helilooja, kelle loodud ooper on jõudnud kutselise teatri repertuaari.

Hea meel on tõdeda, et Vastseliina kirikus on olemas helisüsteem, mida saime kiiresti pakkuda noortele muusikutele abiks, et nende õrnahäälne sõnaline osa oleks kogu publikule kuuldav.

„Tõeliselt hariv ja südamlik kontsert. Teadsin küll Mart Saart, aga nüüd sain tänu noortele palju rohkem teada“ sõnastas paljude ütlused üks kuulaja Facebookis.

Rohkearvuline publik aplodeeris lõpuks püsti seistes ja kontserdi lõppedes sai kuulda südamest tulevaid kiidusõnu nii kontserdi, kui Vastseliina kiriku kohta.

„Vanalinna Hariduskolleegiumi keelpilliorkestril ja minul oli väga hea meel olla nii ilusas ning hästi kõlavas Vastseliina kirikus,“ ütles dirigent Rasmus Puur. „Oli rõõm esitada suurepärast eesti klassikat nii rohkearvulisele ja soojale publikule. Eraldi tahaksin tänada Vastseliina kogudust ning õpetajat suure külalislahkuse ja toetuse eest.”

Vastseliina kirikus toimusid hiljem kahel päeval ka lindistused tulevase plaadi tarbeks.

„Oleme nüüd õnnelikult tagasi kodus ning tahtsin teid veel kord tänada nii kiire ja suure vastutulelikkuse eest!“ ütles Rasmus Puur paar päeva peale Võrumaa toimunud pillilaagri lõppu. „Saime pea kõik vajaliku teie kirikus lindistatud ning loodame, et ühel heal päeval sellest ka helikandja vormub, kus kindlasti Vastseliina kiriku ka ära mainime.“

President Kersti Kaljulaid andis 15.07.2021 Kadriorus üle noore kultuuritegelase preemia heliloojale ja dirigendile Rasmus Puurile.

„Rasmus Puuri seost laulupeoga teavad isegi need inimesed, kes igapäevaselt on koorilaulust kaugel. Vajame sinusuguseid noori toimetajaid ka oma kõige pühamast pühama sündmuse juurde, mille 150. ühist pidupäeva oleme juba tähistanud,“ ütles autasu üleandmisel president Kaljulaid.

Fotod ja tekst: Erki Sok

Külasta ka meie Facebooki lehte!