14-aastane kujude nikerdaja.

Wastseliinast, Wõru Teataja ajalehe artikkel, 13.01.1923 – tekst muutmata.

Kui läinud suvel Vastseliina kiriku remonteerimise tööd: nagu altari põhjalik ümberehitamine, altaripildi raami laiendamine ja kaunistamine, kantsli katuse töö jne. vähempakkujatele välja anti, siis leidus küll iga töö jaoks meistrit.  Peale nimetatud tööde oli õpetaja Aunwerdtil soov ka kantsli katuse kaunistuseks laialilaotatud kätega Kristuse kuju teha lasta, aga seda tööd ei julgenud ükski täiskasvanud meister oma peale võtta. Kõikide imestuseks võttis selle töö oma peale Vastseliina vallapopsniku 14-a poeg Paul Horn ja sai sellega nelja päeva jooksul valmis, pealegi nii hiilgavalt, et isegi meie kiriku 150.a. mälestuspäeva pühitsemisest osa võtma sõitnud piiskop Kukk, professor Rahamägi ja dotsent Tenmann imestasid, kui nad õhtul enne pidustusi väikest poisikest nägid nimetatud kujuga kaenlas kirikumõisaõue ilmuvat. Professor Rahamägi tähendas ka veel mälestuspäeval kantslis, et ta ainult ükskord varem ja nimelt Berliinis, niisugust ja niisuurt kuju on näinud ja imestas poisikese oskuse ja kõrge anni üle.

Kuju on umbes 30 tolli pikk.

Et tema nikerdamine poisikesel hiilgavalt korda on läinud, siis kavatseb õpetaja Aunverdt poisilt ka veel kantsli katuse nurkadele apostlite kujusid nikerdada lasta.

Sellest poisist võib tulevikus Eestile kuulus kunstnik saada, kui mõni jõukam inimene tema oma hoolde võtaks ja temale edasiõppimiseks ainelist toetust muretseks, vanemad on liiga kehvad.

Poiss õpib praegu Vastseliina kõrgemas algkoolis ja tõmbab kõigi teiste õpiaste , kui ka õpetajate tähelepanu oma mitmesuguste nikerduste pärast oma peale.

Muuseas lõikus poiss juba paari aasta eest kooli pitsati puust välja  ja nii hästi, et koolijuhatajal tema sestsaadik otse tarvitusel on.

Paul Horma (aastani 1940 Paul Horn) Eesti skulptor ja restauraator.
7. september 1905 Kapera – 27. veebruar 1988 Tallinn.


Juba 14-aastasena valmistas tulevane skulptor Vastseliina kirikule poole meetri kõrguse puunikerduse ja aasta hiljem samasse kaks kipsist põlvitavat inglit.

1930. aastal valmis Horma poolt Võrumaa praosti Johannes Nathan Aunverdti monument Tartu Ülikooli kalmistul.

Horma oli 1937. aasta tuleõnnetuses hukkunud Kilingi-Nõmme kooli õpilaste mälestusmärgi autor (avati Saarde kalmistul 8. juunil 1941).

Horma taastas Teise maailmasõja ajal kannatada saanud Russalka mälestusmärgi reljeefi.

Külasta ka meie Facebooki lehte!