Paastuaja algus 22.02.2023

Igati kena talv on Eestimaal. Mõõdukalt külma ja parasjagu lund. Vastlapäeva liulaskmised ka liueldud, vahukoorega kuklidki söödud.

Kuid iga talve järel tuleb kevad ning iga Vastlapäeva järel Tuhkapäev. „Tuhkapäev tähistab järelemõtlemise ja rahunemise aja – paastuaja – algust. Pühakirjas on viited inimestest lihtrahva seast kuni valitsejateni, kes patukahetsuse ja meeleparanduse märgina käristasid lõhki oma rõivad, riietusid kotiriidesse, raputasid tuhka pähe ja heitsid Jumala ette silmili maha. Eksimuste koormast vabanemine, oma pattude ülestunnistamine ja nende kahetsemine ei olnud ainult koduse varjatud tagakambri tegevused, kus Jumala ees sai seista omaette. Meeleparandus oli avalik tunnistus igatsusest muutuda ja alustada uuendatud eluga,“ kirjutab meie kiriku peapiiskop Urmas Viilma oma karjasekirjas palvepäevaks ja paastuaja alguseks.

Aga mis siis on paastumine? Kiriku õpetus paastumisest kostab:

  1. Paastumisega on seotud Jumala tõotused: Jumal tervendab inimest paastumise kaudu nii ihu kui hinge poolest ja annab talle jõudu võidelda kuradi, patu ning oma kurjade kalduvuste ja himudega.
  2. Paastumine ei ole loobumine ainult söögist ja joogist, vaid – eeskätt! – patust, kurjast, ülekohtust ja hoolimatusest.
  3. Paastumine ei ole ainult loobumine, vaid ka pühendumine ja hea tegemine.

Kirik toonitab, et paastumine tähendab loobumist ülearusest. Igaüks vaadaku ja otsustagu ise, millest ta võiks või peaks loobuma. Mõni kustutab oma toidukaardilt maha kuklid ja kommid, teine „unustab“ suitsetamise. Kasulik oleks meie nutiajastul kasvõi televiisor jätta välja lülitatuks. Ja miks mitte jätta ostmata kevadeks midagi moodsat. Selle asemel võiks kinkida mõnele vanainimesele või sõjapõgenikule kotitäie söögikraami. Paastuaeg peab aitama neid, kel on abi vaja. Meie loobumised peavad rikastama neid, kel ei ole millestki loobuda.

Jah, võib ette tulla ka paastumisvorme, mis ei ole vabalt valitud, vaid langevad meile väljastpoolt peale. Ja need tuleb vastu võtta sisemise naeratusega nagu kõik elu „jalahoobid“, sest meil on kellele toetuda – Jeesus – kiusatuste võitja. „Selleks ongi Jumala Poeg saanud avalikuks, et Ta tühistaks kuradi teod.“ (1Jh 3:8b) Aamen.

Jaak Pärnamägi
EELK Vastseliina Katariina koguduse hooldajaõpetaja

Külasta ka meie Facebooki lehte!