EELK kommunikatsioonipäev Haapsalus

Millisena kirik paistab ühiskonnale? Kuidas jõuaks kristlik sõnum laiemalt inimesteni?

Nendele küsimustele otsiti vastuseid 3. juunil EELK korraldatud koguduste kommunikatsioonipäeval Haapsalu Jaani kirikus, millest võtsid osa Võrumaalt EELK Vastseliina Katariina koguduse juhatuse liikmed Eve Turvas ja Erki Sok.

Tarkust uudiste loomiseks ja pildistamiseks jagasid professionaalsed ajakirjanikud ja EELK konsistooriumi esindajad. Lahendusi kommunikatsiooni komistuskividele otsiti erinevates töörühmades. Kommunikatsioonipäeva nõuannete toel püüame teha koguduseelu märgatavamaks ja muuta kirik ülesleitavamaks.

Pildil: Eve Turvas töörühma kokkuvõtet ette kandmas

Elu kiired muutuste tuuled ei jäta puudutamata ka kristlikke organisatsioone. Põlvkonna vahetusega on juba kardinaalselt muutunud sõnumi edastamise viis ja kanalid.

Vastseliina kogudus on üks nendest, kes edastab infot ja hoiab toimuvaga kursis uues keskkonnas oleva koguduse kodulehe ja ka Facebooki kaudu. Küllap võiks uuesti ellu kutsuda ka regulaarse koguduse infokirja ilmumise, kuid selleks puudub rahaline ressurss ja töötegijad. Paraku ongi ju kogu koguduse elu korraldamine ja sellehulgas ka kommunikatsioon, vabatahtlikest asjaarmastajate õlul ja seetõttu jääb mõne olulise sündmuse kajastamine mõnikord napisõnaliseks.

Selgus ka, et päris mitmetel kogudustel puuduvad elektroonsed kanalid ja info levitamine toimub ainult paberkuulutuste kaudu.

Siinkohal üleskutse kõigile, kellele läheb korda koguduses toimuv – toeta koguduse elu ja tegemisi ning aita kirikul püsida pildis!

Tagasiteel külastati omanäolist ja kauni altariseinaga 750 aasta vanust Ridala Maarja-Magdaleena kirikut. Kuna Vastseliina koguduse juhatus otsib kirikusse sobivat küttelahendust, siis oma kogemust gaasi-kiirgurite kasutamise osas jagas Ridala koguduse õpetaja Küllike Valk.

Ridala kiriku altarisein
Fotol: Ridala kiriku altar

Tõdeti ühiselt, et kirikuliste nappus ja liikmeannetajate vähenemine seab tõsisesse ohtu maakoguduste püsimajäämise.

Et kirik püsiks, on vaja kogudust. Koguduse loovad inimesed, kes kannavad kristlikke väärtusi ja on elavaks sidemeks evangeeliumi, meie ajaloo ning tänapäeva vahel.   

Kas ühiskonnale on vaja kirikut?
Sellele küsimusele vastuse leidmiseks tehti õppepäeval väike ekskursioon Haapsalu linnas ja otsiti giidi abil kristlikke märke linnapildist. Tõdeti, et neid märke on palju, kui oskad vaid tähele panna.
Õppepäeva lõpus andis püstitatud küsimusele mitmetähendusliku vastuse üks osaleja:
„Senikaua, kui asulat tähistaval liiklusmärgil on peal kirikutorn – on veel lootust!“

Eve Turvas
Vastseliina koguduse esimees

Fotod: Erki Sok

Külasta ka meie Facebooki lehte!