Vastseliina kaudu Prantsusmaale

Pühapäeval, 23 juulil, täitis Vastseliina kiriku muusikaga Võru Muusikakooli Sümfooniaorkester, dirigent Jaan Randvere juhendamisel.

Kergemuusika üritusi on palju, kuid nende kõrvalt jätkus siiski ka süvamuusika austajaid Vastseliina, täites kiriku rohkearvulise ja sooja publikuga. Publik sai osa täispikast, kaheosalisest suurejoonelisest kontserdist, mille esimeses osas tulid esitusele maailmaklassika suurteosed.

Publikut üllatas orkestri kõrge tase ja mängijate professionaalsus, mis kauni ja kandva akustikaga Vastseliina kirikus pakkus suve suurimat muusikaelamust.

Kontserdi teises osas kuulis publik seadeid tuntud muusikalidest ja solistina astus üles esimest viiulit mängiv Kaari Kattai.

See on väga erakordne, et ühes ligi 12000 elanikuga väikelinnas on sellisel tasemel oma sümfooniaorkester. Võru Muusikakooli orkestri asutasid 2000 aastal Mirja ja Jaan Randvere. Algselt oli see keelpillide orkester. Ajapikku koosseis suurenes, lisandusid puhkpillid ning praegu on see 45-liikmeline sümfoniett,  kus mängivad muusikakooli õpilased, vilistlased ja õpetajad. Repertuaar hõlmab teoseid barokist tänapäevani, erinevates žanrites ja stiilides, alates lühikestest muusikapaladest kuni suurteosteni, sageli esinetakse koos kooridega.

Vastseliina kirikus antud täispikk kontsert oli noortele muusikutele tõsine proovikivi ja ühtlasi ka peaproov enne esinemisi Prantsusmaal, rahvusvahelisel Eurochestries festivalil. Prantsusmaale sõidab Võru Muusikakooli Sümfooniaorkester juba selle nädala lõpus ja annab seal 6 kontserti.

Kontserdi lõpuloo eel tänas Jaan Randvere Vastseliina rohkearvulist publikut ja sõnas, et see oli tõeline rekord: „See oli suurepärane võimalus harjutada ja me saime kõik kenasti järele proovida.“

Publik tänas neid püstiseistes ja aplaus ei tahtnud vaibuda.

Tänu Võru Muusikakoolile, Eesti Kultuurkapitalile ja COOP Võrule sai publik kontserdi nautida tasuta.

Kontserdi korraldas Vastseliina Katariina Koguduse juhatus, kes läbi kontsertide soovib pöörata tähelepanu Eestimaa maakirikute hoidmisvajadusele ja pakkuda muusikalist hingekosutust koguduse liikmetele ja kogukonnale.

Eve Turvas
Vastseliina koguduse esimees

fotod: Erki Sok

Külasta ka meie Facebooki lehte!