Mihklipäeva muusikaline õhtupalvus

29. septembril tähistame peaingel Miikaeli ja kõigi inglite püha.

Me austame ingleid kui Jumala sõnumitoojaid ja teenijaid vaime, kes on läkitatud abistama neid, kes ükskord pärivad pääste (Hb 1:14).

Miikael on Piibli järgi kristliku koguduse taevane kaitsja, taevavägede juht, õiguse ja kohtumõistmise, ent ka armu ja halastuse ingel. Koos teiste peainglitega kuulub ta kaheksandasse üheksast ingellike jõudude astmest ning on kõigi üheksa ingliseisuse patroon, headuse, aususe ja inimkonna hüvede eestseisja. Ta on inimeste eestkostja Jumala juures, toetab surijaid ja juhib nende hinged taevasse. Apokalüpsises on tema ülesandeks lõpliku võidu saavutamine kurjuse jõudude üle.

Eesti rahvakalendris on mihklipäev pööripäevalähedane suve lõpu ja sügise alguse püha. Mihklipäevaks pidid olema kõik välitööd lõpetatud. Vili (oder, nisu ja rukis) pidi põldudelt koristatud olema, kartul võetud ja juurvili keldrisse viidud. Jäid ainult künnitööd, et järgmisel kevadel oleks hea jälle sinna vilja külvata.

Piibli järgi rõõmustavad inglid iga inimese üle, kes pöördub Jumala poole. Sellist inimest nad lausa kannavad kätel, hoides teda kõige kurja eest (Psalm 91). 

Üks moodus Jumala poole pöördumiseks on läbi palve.
Vastseliina kirikusse on sellel suvel loodud uus koht palveküünla süütamiseks.

Muusikaline õhtupalvus

Muusikalise õhtupalvusega pöördume palves Jumala poole, et tänada kõige hea, ilusa ja rahuliku suve eest.

Tõmmates paralleeli Eesti rahvakalendrist – siis lõpetab muusikalisel õhtupalvusel kõlav muusika ühtlasi ka meie suvise kontsert-hooaja.

Sellel õhtupalvusel aitavad läbi muusika meie mõtteid ülendada sopran Annabel Soode ja organist Ene Salumäe.

Annabel Soode on kauni häälega noor laulja, kes on muusikuna juba väga palju saavutanud. Näiteks 2022 aastal saavutas ta IV Vabariiklik vokalistide konkursil I koha. Vaata ka https://www.muusikafestival.ee/annabel-soode/

Armastatud organist Ene Salumäe on tuntud nii solisti, kui ka kammermuusikuna, kes esineb regulaarselt kodu- ja välismaal. Salumäe on olnud pikalt mitmete Eesti ja Soome koguduste organist-koorijuht ning oreli- ja kirikumuusika õppejõud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias ja EELK Usuteaduse Instituudis.

Olete kõik oodatud Mihklipäeva muusikalisest õhtupalvusest osa saama – olge hoitud!

EELK Vastseliina Katariina kogudus

Külasta ka meie Facebooki lehte!