PEAPIISKOPI LÄKITUS

PEAPIISKOPI LÄKITUS
jõulupühadeks ja algavaks Issanda aastaks 2024

Luuka jõuluevangeeliumi peategelased on aastatega saanud meile tuttavaks. Tähelepanu keskmes on jõuluööl sündinud poisslaps Jeesus, kes puhkab sõimes. Sealsamas vaatab heldinud pilguga oma last Maarja, kes on toibunud üsna erakordsetes oludes toimunud sünnitusest ja pikast teekonnast Petlemma. Tema abikaasa Joosep seisab Maarja selja taga jälgides, et emal lapsega oleks kõik hästi.

Kujukestena sätitud jõulustseenile või jõulupiltidele mahuvad ka mõned loomad, enamasti härg ja eesel. Kinnistunud on arusaam, et Jõululaps sündis laudas. Jõulusõime kõrvale on enamasti paigutatud paar lammast ja karjased. Sõime ees paiknevad põlvitades või seistes Matteuse evangeeliumist pärit hommikumaa targad. Tihti kujutatakse neid kroonitud kuningatena, kellest ühel on käes laegas kullaga, teistel kahel imeilusad idamaised anumad viiruki ja mürriga. Alati peab jõulustseenile mahtuma ka Petlemma täht, mis näitas võõramaalastele teed. Samuti ingel, kes ilmus karjastele, et anda edasi sõnum Taaveti linnas sündinud Päästjast, kes on Issand Kristus (Lk 2:11).

Sellelt tuntud stseenilt puuduvad paraku olulised taustategelased. Ingliga, kes karjastele ilmus, liitus Luuka sõnul koor. Evangelist kirjutab: Äkitselt olid koos ingliga taevased väed Jumalat kiitmas: „Au olgu Jumalale kõrges ja maa peal rahu, inimestest hea meel!“ (Lk 2:13–14).Selle aasta jõulude ajal, mil Ukrainas kestavad juba teist aastat Venemaa armutud lahingud, ning ka Pühal Maal on rahutu, sest Iisrael viib Gazas läbi verist karistusaktsiooni terroristliku Hamasi vastu, on eriliselt asjakohane pöörata tähelepanu jõuluöö taevasele inglikoorile ja nende sõnumile.

Jeesuse sünniööl saabunud jõulurahu, millest inimestel oli hea meel, muutus eriliseks põhjusel, et taevast rahusõnumit tuli kuulutama taevane väehulk. Vanemates piiblitõlgetes räägitakse lausa taevasest sõjaväest. See tähendab, et rahu, mis saabus Jeesuse sünniga, peatas kõik lahingud ja sõjad. Relvad mitte ainult ei vaikinud, vaid relvakandjatest endist said rahusõnumi maaletoojad.

Rahusõnumit kannab endas tegelikult kogu sõnum Jeesuse sünnist. Jõuluööl nägi väeti lapsena ilmavalgust Jumal. Looja, kes aegade alguses pani oma jumaliku väega aluse kogu universumi sünnile, oli valmis jõuluööl sündima rahutu maailma ohtude ja ebaõigluse keskele. Jumal ise tuli tooma rahu ja lepitust, asetades ennast sõltuvusse patustest ja sageli julmadest inimestest. Jeesuse sündimine näitas, et rahu ei saavutata jõuga, millega inimene ennast pahatihti kehtestab, vaid valmisolekuga ennast ohverdada.

Kes Jeesusesse kui Issandasse usuvad, panevad tähele taevase sõjaväe rõõmsat lauluhüüdu: „Au olgu Jumalale kõrges ja maa peal rahu, inimestest hea meel!“ (Lk 2:14).Taevase Rahukuninga toodud rahu täidab südame isegi siis, kui inimlik nõrkus ja patt ei luba relvadel päriselt vaikida ega ligimestel omavahel rahu sõlmida. Kõige olulisem on rahu Jumalaga. Siis suudame leppida ära ja sõlmida rahu ka ligimesega.

Kuulutagu inglite lauluhääl meile rahu algavateks jõulupühadeks ning uueks Issanda aastaks 2024!

Urmas Viilma

Külasta ka meie Facebooki lehte!